Koffie in Barcelona

Door de verschillende regionale koffie specialiteiten kan koffie bestellen in Barcelona een lastige opgave zijn. Zeker door de Catalaanse twist die op veel kaarten terug te vinden is. Wil je altijd verzekerd zijn van een lekker kopje koffie in Barcelona? Lees dan snel verder.

Café sólo

Wanneer je in Barcelona un café besteld, krijg je een café sólo (letterlijk vertaald: alleen koffie). Dit is de puurste koffie die je in Spanje kunt bestellen. Simpelweg is het gewoon een shot espresso, maar dan dik, bitter en met een dun laagje schuim bovenop.

Koffie in Barcelona

Cortado

De cortado, in Barcelona beter bekend als de tallat, is een shot espresso met een scheutje gestoomde melk. In tegenstelling tot de espresso macchiato bevat de cortado vooral warme melk in plaats van melkschuim. De verhouding espresso en melk is 70-30. De koffie wordt meestal geserveerd in een klein glas of kopje.

Tip: Soms wordt er gevraagd hoe je je melk wilt, templado o caliente (kamertemperatuur of heet). Bestel je caliente, dan zal je koffie ontzettend heet zijn.

Café con leche

De Spaanse variant van de cappuccino, café con leche (café amb llet in het Catalaans). De door toeristen meest bestelde koffie in Barcelona. Deze koffie doet denken aan de cortado maar is minder sterk door de 50-50 verhouding van koffie en melk en wordt geserveerd in een groter kopje.

Café con hielo

De Spaanse koffie met ijs (café amb gel in het Catalaans) is heel anders dan de ijskoffie die wij in Nederland gewent zijn. De café con hielo is een espresso shot (café sólo) geserveerd met een glas ijsblokjes. Het is niet gebruikelijk om een andere soort koffie met ijs te bestellen, want de meeste Spanjaarden zien melk én water samen in koffie als elkaars grootste vijanden. Café con hielo is favoriet onder de locals tijdens de warme maanden van het jaar.

Tip: doe eerst wat suiker in je café sólo voordat je de koffie over de ijsblokjes schenkt, dit omdat deze koffie nogal bitter is. Schenk vervolgens in 1 snelle, maar gecontroleerde beweging de koffie over de ijsblokjes zodat je niet morst.

Koffie in Barcelona

Café Americano

Ben je niet zo dol op espresso of heb je trek in wat meer koffie? Bestel dan de café Americano. Hierin zit dezelfde hoeveelheid koffie als in een shot espresso maar dan met meer water. Net zoals de gewone koffie in Nederland wordt gemaakt.

Carajillo

Wanneer je denkt dat de spanish coffee, zoals wij ‘m in Nederland kennen, de meest gedronken alcoholische koffie in Spanje is, heb je het mis. Geen koffie met een zoete likeur zoals licor 43 of Tia Maria, maar sterke drank met een bittere smaak. De carajillo bestaat voor de ene helft uit cognac en voor de andere helft uit espresso, de cognac kan eventueel vervangen worden door whisky of rum.

Bombón

De bombón, ook wel biberón genoemd, is een traktatie dat is ontstaan in Valencia. Deze koffie bestaat uit een shot espresso met gecondenseerde melk. Gecondenseerde melk is ingedikte melk waaraan suiker is toegevoegd, zodat er een romig geheel ontstaat. De combinatie van deze 2 vloeistoffen smaakt als een chocolade bonbon die smelt in je mond.

Koffie in Barcelona

Tip: Wil je een cafeïnevrije koffie in Barcelona? Bestel dan een descafeinado en vraag specifiek naar ‘de maquina’, anders brengen ze je een cafeïnevrije koffie met een glas warme melk.

Deel dit bericht!

Tags:


Andere mooie steden ontdekken?

Naast Barcelona kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden