Zó maak jij zelf Crema catalana uit Barcelona

Als je weleens in Barcelona of ergens anders in Catalonië bent geweest, is de Crema catalana je vast niet ontgaan. Deze zoete lekkernij is namelijk een karakteristiek nagerecht uit die contreien. Met het volgende recept maak je dit heerlijke, Spaanse toetje heel gemakkelijk zelf.

Crema catalana betekent “Catalaanse room” en wordt ook wel “Crema de Sant Josep” genoemd. Op 19 maart is het de dag van Sint Josep en traditioneel wordt het roomtoetje dan gegeten. Crema catalana heeft veel weg van de Franse Crème Brûlée, maar is qua smaak en bereiding toch echt anders. Wie door wie geïnspireerd werd, is tot op heden een punt van discussie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Engelse “Cambridge burnt cream”, die ook bestaat uit custard met een gekarameliseerd laagje.

Bereidingswijze

Crema catalana wordt gemaakt met melk en is dus lichter dan de Crème brûlée, waarvan het hoofdbestanddeel room is. Verder gebruiken ze in Spanje sinaasappelschil en kaneel als smaakmakers, terwijl de fransen voor een vers vanillestokje gaan. Ook de bereidingswijze verschilt. De Crema catalana wordt in een pan op het vuur bereid en de Crème brûlée au bain-marie. Ten slotte krijgt de Catalaanse room een hard suikerlaagje door er een gloeiend heet ijzer boven te houden, waar de Franse even onder de grill gaat of met een klein gasbrandertje wordt bewerkt.

Genoeg theorie, tijd om aan de slag te gaan met het recept voor de echte Spaanse Crema catalana! Geen keukenprins(es)? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een stedentrip naar Barcelona boeken en op locatie van dit typisch Spaanse toetje genieten.

Recept Afdrukken
Recept Crema Catalana
Crema catalana
Maaltijd Dessert
Keuken Spaanse
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 liter volle melk
  • 200 gram suiker
  • 8 eidooiers
  • 25 gram maizena
  • 1 citroenschil
  • 2 kaneelstokjes
  • extra suiker voor de bovenlaag
Maaltijd Dessert
Keuken Spaanse
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 liter volle melk
  • 200 gram suiker
  • 8 eidooiers
  • 25 gram maizena
  • 1 citroenschil
  • 2 kaneelstokjes
  • extra suiker voor de bovenlaag
Crema catalana
Instructies
  1. Los de maizena op in ongeveer 200 ml melk en roer goed door.
  2. Voeg de eieren en de suiker toe en klop het mengsel schuimig.
  3. Verwarm de rest van de melk in een pannetje, samen met de kaneelstokjes en de citroenschil.
  4. Als de melk begint te koken draai je het vuur laag en haal je de kaneelstokjes en citroenschil eruit.
  5. Voeg het eimengsel toe en blijf zachtjes roeren.
  6. Zodra het geheel begint in te dikken haal je de pan van het vuur. De substantie is dan nog behoorlijk vloeibaar en zeker niet zo dik als banketbakkersroom.
  7. Giet het mengsel in ondiepe, stenen schaaltjes en laat afkoelen.
  8. Als de puddinkjes helemaal zijn afgekoeld strooi je er een laagje suiker op.
  9. Zet de toetjes even onder de grill of schaf een klein gasbrandertje aan waarmee je de suiker laat karamelliseren. Zo ontstaat er een knapperig laagje.
  10. Tip: Maak de suikerlaag niet te dik, dan krijg je hem bijna niet kapot met een lepel. Laat de suiker ook niet verbranden, dan wordt de smaak erg bitter en bovendien is het niet gezond.
Deel dit Recept
Deel dit bericht!

Tags: , , , , ,


Andere mooie steden ontdekken?

Naast Barcelona kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden